August 2, 2016

O FUNDACJI
Fundacja Czas Wolny to młoda organizacja pozarządowa, powstała w ramach oddolnych starań o powstanie parku na Zabłociu, w miejscu dawnej Stacji – Wisła. Formalnie działa od kwietnia 2016, kiedy uzyskała wpis do KRS. Aktualnie, koncentruje się głównie na organizacji licznych wydarzeń dla na terenie przyszłego parku. Naszą misją jest integracja i aktywizacja społeczeństwa poprzez zarazem twórcze jak i praktyczne działania wypełniające czas wolny mieszkańców w aktywny i kreatywny sposób, przyjazny środowisku i działaniom obywatelskim. Od początku działania organizujemy spotkania z Urzędem Miasta, Urzędem Zieleni, mieszkańcami, aktorami, innymi aktywistami. Posiadamy dużą sieć kontaktów, potencjalnych partnerów oraz osób zainteresowanych pomocą. Z wykształcenia jesteśmy: marketingowcem, socjologiem oraz etnologiem.

NASZE CELE
– Doprowadzenie do finału projektu stworzenia parku, a następnie animowanie go, jak już powstanie.
– Stworzenie parku, w którym ludzie w każdym wieku będą mogli spędzić cały dzień, dobrze się bawiąc, ucząc, wypoczywając, słuchając młodych artystów, podziwiając sztukę oraz jedząc, pijąc.
– Integracja społeczności lokalnej w taki sposób, aby to mieszkańcy chcieli i tworzyli program oraz wydarzenia w parku.

NASZA MISJA
Misją Fundacji jest integracja i aktywizacja społeczności lokalnej Zabłocia oraz krakowskiej, poprzez zarazem twórcze i praktyczne działania wypełniające czas wolny w sposób kreatywny, a przy tym przyjazny środowisku i działaniom obywatelskim.

O PARKU NA ZABŁOCIU (PARK STACJA – WISŁA)
Park jest inicjatywą grupy aktywistów lokalnych z grupy nieformalnej SOS Zabłocie oraz Fundacji Czas Wolny, którzy w 2015 roku rozpoczęli działania na rzecz jego powstania.
Aktywiści przeprowadzili ankietę internetową, poprzez którą za utworzeniem nowego, zielonego zakątka Zabłocia opowiedziało się ponad tysiąc pięćset osób. Przeprowadzone przez nich, przy wsparciu UMK, Zarządu Zieleni Miejskiej w Krakowie oraz Pracowni Obywatelskiej, konsultacje społeczne oraz konkurs na koncepcję wstępną Parku na Zabłociu, spotkały się z dużym zainteresowaniem mieszkańców, nie tylko Krakowa. Z kilkudziesięciu nadesłanych prac, jury złożone ze strony społecznej, przedstawicieli władz miasta oraz ekspertów, wyłoniło trzy najlepsze, a następnie mieszkańcy wyłonili ostatecznego zwycięzcę – Michała Grzybowskiego. Przedstawione propozycje podejmowały głównie problem funkcjonalności terenu, tożsamości, dziedzictwa historycznego oraz zrównoważonego rozwoju. Zwycięska koncepcja została przekazana Zarządowi Zieleni Miejskiej w Krakowie, który zlecił przetarg na projekt budowlany przyszłego parku. Budowa zaplanowana jest na 2017 rok. Będzie to, jak do tej pory jedyna, zielona część przemysłowo-industrialnego Zabłocia. Fundacja Czas Wolny już teraz, na terenie przyszłej Stacji Wisła, proponuje mieszkańcom różnorodne wydarzenia kulturalne, mające na celu integrację społeczności Zabłocia oraz ożywienie terenu.

SUKCESY
– Wygrana w Budżecie obywatelskim, projekt dzielnicy XIII: Podgórskie Kino Plenerowe (więcej informacji: http://bit.ly/2dFHV5S);
– Grant z FIO Małopolska lokalnie, który właśnie kończymy realizować;
– Inicjatorzy ogólnokrakowskiej akcji: „Pikniki wszystkich parków – łączcie się!” http://piknikiwszystkichparkow.pl/